Hoppa till sidans innehåll

Skolkartsprojekt Luleå kommun

07 MAJ 2015 11:09
Idag har alla papper blivit underskrivna och vi kan äntligen gå ut med pressmeddelandet om ett fantastiskt trevligt projekt som Luleå kartförening tillsammans med Luleå kommun kommer att driva under 3 års tid. Pressmeddelandet återges nedan.
  • Skapad: 07 MAJ 2015 11:09

Pressinfo Luleå skolkartsprojekt 2015-2017

(För mottagaren att använda efter eget önskemål)

 

Luleå kartförening, där orienteringsklubbarna OK Renen, Bergnäsets AIK och Gammelstads IF ingår, kommer under 3 år att producera nya orienteringskartor i anslutning till Luleås samtliga grundskolor. Totalt handlar det om 35 kommunala grundskolor och 4 stycken friskolor som ska få möjlighet till orienteringsundervisning av högsta kvalitet. Målet för projektet är att Luleå kommun 2017 ska ha bäst förutsättningar i Sverige för inspirerande orienteringsundervisning i grundskolan.

 

Den totala budgeten för projektet ligger på 350 000 kr. Utöver ritning av nya kartor och revidering av redan befintliga kartor kommer projektet att innefatta utvecklingen av en ny kartdatabas. Databasen kommer att innehålla orienteringsbanor med lämpliga svårighetsgrader för samtliga skolor. Där kommer också att finnas tips och idéer till hur orienteringsundervisningen kan göras rolig och inspirerande. Samtliga grundskolepedagoger kommer efter projektets slutförande att få tillgång till databasen och möjlighet att ladda ner banor och övningar som passar till sin undervisning.

 

Finansieringen kommer till 25 % från Svenska orienteringsförbundet och till 25 % från Norrbottens idrottsförbund. Som motfinansiering till dessa bidrag går Luleå kartförening in med 30 000 kr och Luleå kommun med resterande belopp.

 

Arbetet kommer att påbörjas redan under våren då grundmaterialet till sommarens kartritning gås igenom och redigeras. Det handlar bland annat om laserscannade höjddata som ska anpassas till orienteringsändamål samt primärkartor och ortofoto som ska behandlas för att få ut data om vägar, byggnader, vegetationstyper m.m. I sommar följer ett intensivt arbete i fält, där vi i första hand kommer att anlita en lokal kartritare. Utöver det kommer vi också att behöva ta in en eller två mycket duktiga Slovakiska kartritare.

 

2015 kommer nya kartor över Sunderbyn (3 skolor), Råneå, Rutvik, Alvik och Antnäs att prioriteras. Dessutom ska kartorna över Björkskatan (3 skolor) och Ormberget revideras.

 

2016 blir det Klöverträsk, Måttsund, Bensbyn, Hertsön (3 skolor).

 

2017 Ersnäs, Östermalm, Persön, Vitå, Svartöstan och Niemisel.

 

Utöver de här områdena kommer mindre arbete att göras i Avan, Porsön, Gammelstad, Bergnäset, Tuna, Örnäset, Sunderby sjukhus och Centrumhalvön.

 

För utformningen av databasen kommer vi att jobba i en arbetsgrupp tillsammans med de undervisande pedagogerna. Projektet är också tänkt att följas upp med fortbildning av intresserade pedagoger och ett kontinuerligt underhåll av kartdatabasen för att under många år framöver hålla orienteringsundervisningen i Luleå kommun på högsta nivå.

 

Såväl orienteringsklubbarna i Luleå och Luleå kommun hoppas att den här satsningen ska höja kvaliteten på undervisningen och ge alla elever samma möjlighet till ny kunskap. Vi hoppas också att satsningen ska ge fler ungdomar kunskap och mod att våga sig ut i naturen på egen hand.

För frågor och uttalanden kring projektet är ni välkomna att höra av er till:

 

Luleå Kartförening              

Anders Bennitz, 070-2207870

 

Luleå kommun, Barn och Utbildningsförvaltningen

Magnus Åkerlund, 0920-454138                            

Skribent: Anders Bennitz

Luleå 400 år

JP konstruktion

SCA_Logo_Color_Horizontal.svg

PEAB - Nordens samhällsbyggare

 

Agio

Postadress:
OK Renen - Orientering
Kartvägen 25
95441 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link