Hoppa till sidans innehåll

Kompasser


När man har orienterat ett tag och lärt sig det grundläggande gällande kartläsning är det bra att skaffa sig en kompass. Det finns tre typer av kompasser - tumkompass, linjalkompasser ("plankan") och handledskompass. 
 
Tumkompassen sätts på samma tumme som man har kartan i (vänster vanligast) och ligger på kartan. Fördelen med tumkompass är att karta och kompass är i samma hand (man minskar risken att glömma att titta på kartan eller kompassen) och att det går snabbt att "ta kompasskurs" (man behöver inte vrida in kompasshuset). Nackdelen kan vara att man inte kan använda själva tummen på kartan ("tumgreppet") för att ha koll på var man är och att det ibland kan upplevas som att man "täcker över" delar av kartan med kompassen. Det finns tumkompasser där man kan vrida på kompasshuset och därmed ta ut kompasskurs på ungefär samma sätt som med en linjalkompass. En del orienterare föredrar detta, men det är egentligen inget som behövs för att kunna hålla riktningen med en tumkopass. Utan att ha någon statistik tror vi att tumkompassen är klart vanligast idag och bland ungdomar överlägset vanligast. Detta är även den kompasstyp vi rekommenderar att man köper.

tum

 

Linjalkompassen (ofta kallad "plankan") är den klassiska kompassen som man håller i den hand man inte har kartan i. Med plankan tar man ut kompasskurs genom att vrida på kompasshuset. Fördelarna och nackdelarna är egentligen de motsatta jämfört med de som beskrivs för tumkompass ovan. Tumkompassen kom någon gång i början på 80-talet och detta har inneburit att många orienterare som lärde sig orientera med en planka fortsätter med det eftersom det inte är helt lätt att byta - "det är svårt att lära gamla hundar sitta" ;-). En del orienterare upplever också att en linjalkompass är säkrare att använda när man springer nattorientering eller då man springer i väldigt detaljfattig terräng - detta eftersom kompasskursen med en planka kan upplevas lite mer exakt.

linjal

 

Handledskompassen sitter på handen mellan tummen och pekfingret - på samma hand som man har kartan i. Handledskompassen är inte så vanlig, men har fördelen att man har kompass och karta i samma hand och att man kan använda "tumgreppet".Nackdelen är att kompasskursen blir något osäkrare än med andra kompasser och att det kan vara svårt att hålla kompassen plant (behövs för att den ska visa rätt).

Handledskompass

 

Syftningskompasser (med spegel) passar inte för orientering och kompassen ska heller inte hänga runt halsen.

SyftningskompassKöpa kompass
Det är oftast bäst att beställa kompass från någon specialbutik, t.ex. www.letro.se eller www.olspecialisten.com eller på någon större orienteringstävling där de har sportförsäljning.
Om du är nybörjare och ska köpa din första kompass rekommenderar vi t.ex. Silva Nor 360 tumkompass vänster (om man har kartan i vänster hand vilket är vanligast).
Dyrare kompasser är generellt snabbare och stabilare, så när du har hållit på ett tag kanske du vill köpa en mer avancerad kompass - prata då gärna med någon ledare eller få tips av någon kompis. Vilken typ man gillar är mycket en smaksak.
Uppdaterad: 24 APR 2018 21:44 Skribent: Thomas Johansson

Luleå 400 år

JP konstruktion

SCA_Logo_Color_Horizontal.svg

PEAB - Nordens samhällsbyggare

 

Agio

Postadress:
OK Renen - Orientering
Kartvägen 25
95441 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link